flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд справ пов'язаних із виборчим процесом

27 жовтня 2021, 17:29

Постановою Верховної Ради України від 30 березня 2021 року №1374-IX«Про призначення позачергових виборів Шегинівського сільського голови Яворівського району Львівської області» призначено позачергові вибори Шегинівського сільського голови Яворівського району Львівської області на неділю 31 жовтня 2021 року.

Виборчі права громадян України - це гарантовані Конституцією України та Виборчим кодексом України їхні права на участь у виборах, які проводяться в Україні. У разі порушення виборчих прав громадянин може звернутися до суду за їх захистом.

Відповідно до пункту 6 частини 1 статті 19 Кодексу адміністративного судочинства України юрисдикція адміністративних судів поширюється на спори щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом.

Юрисдикція місцевого загального суду як адміністративного суду поширюється на адміністративні справи, пов’язані з виборчим процесом, зокрема щодо:

- оскарження рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій, дільничних комісій з референдуму, членів цих комісій (ст.273 КАС України);

- уточнення списку виборців(ст.274 КАС України);

- оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори та референдум(ст.275 КАС України).

- оскарження дій чи бездіяльності кандидата у депутати сільської, селищної ради, кандидатів на посаду сільського, селищного голови, їх довірених осіб (ст.276 КАС України).

Інші спори щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом, окрім визначених у частинах другій та четвертій статті 22 КАС України, відносяться до повноваженьокружного адміністративного суду.

Справи, пов’язані з виборчим процесом віднесені законом до категорії термінових адміністративних справ.

Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісії, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, може бути подано до адміністративного суду у дводенний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності (ч.8 ст.273 КАС України).

Відповідно до ч.3 ст.274 КАС позовну заяву про уточнення списку виборців може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування.

Згідно зі ч.5 ст.270 КАС України, днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

За розгляд судом спорів щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом, справляється судовий збір (ст.4 Закону України «Про судовий збір»)  у розмірі:

- одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2270,00 грн.), якщо позов подається суб’єктом владних повноважень, юридичною особою або фізичною особою – підприємцем;

- 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (908 грн.), якщо позов подається фізичною особою.

Увага! Виборці у справах про уточнення списку виборців звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях. (п.11 ч.1 ст.5 «Про судовий збір»).

Суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору. У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених КАС України (ч.9 ст.273 КАС України).

Звертаємо увагу! Якщо справа щодо однієї з вимог підсудна окружному адміністративному суду, а щодо іншої вимоги (вимог) - місцевому загальному суду як адміністративному суду, таку справу розглядає окружний адміністративний суд (ч.3 ст.21 КАС України).

Якщо справа щодо однієї з вимог підсудна апеляційному адміністративному суду, а щодо іншої вимоги (вимог) - місцевому адміністративному суду, таку справу розглядає апеляційний адміністративний суд (ч.4 ст.21 КАС України).

Судове рішення та порядок його оскарження

Особливості судових рішень за наслідками розгляду справ, пов’язаних з виборчим процесом та їх оскарження закріплені у статті 278 КАС України.

Апеляційні скарги на судові рішення за наслідками розгляду справ, пов’язаних з виборчим процесом, можуть бути подані у 2-денний строк з дня їх проголошення, а на судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за 4 години до початку голосування.

Судом апеляційної інстанції у справах щодо виборчого процесу, розглянутих Мостиським районним судом Львівської області, є Восьмий апеляційний адміністративний суд (79005, м.Львів, вул.Саксаганського, 13).