flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Публікація в Мостиській місцевій газеті "Наш край" до Дня працівників суду!

15 грудня 2014, 15:28

 

Найголовнішим завданням судової системи є правильно трактувати закон!

Ураховуючи роль судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини і громадянина, в утвердженні принципу верховенства права та розвитку і зміцненні України як демократичної, правової держави Указом Президента України  від  8 грудня 2000 року № 1318/2000, в Україні було встановлено професійне свято - День працівників суду, яке відзначається щорічно 15 грудня.

Це свято людей, які словом і ділом служать Закону, надійно захищають конституційні права і свободи громадян, відстоюють справедливість у залах судових засідань, дотримуються активної правової позиції серед населення. Реалії кожного дня засвідчують, що ця професія стає все більш вагомою і необхідною.

Коли говоримо про працівника суду, то чомусь в уяві насамперед постає суддя у довгій мантії, але, окрім суддів, у системі судочинства працює чимало інших людей. Слід зазначити, що сьогодні - в період бурхливих подій та стрімких змін у житті нашого суспільства суддівський корпус України залишається гарантом захисту прав, свобод та інтересів громадян. Своєю щоденною працею працівники судової гілки влади стоять на сторожі Закону, допомагають зберегти суспільну злагоду та політичну стабільність в країні.

Без сумніву, рівень законності, правопорядку, зміцнення авторитету судової влади в Україні і якісне функціонування цілісного державного механізму значною мірою залежить від ефективності правосуддя та професіоналізму служителів Феміди, а їх діяльність в свою чергу базується виключно на засадах чинного в Україні законодавства та безперечно основного закону нашої держави - Конституції України.

Згідно зі ст. 124 Конституції України - правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Юрисдикція судів поширюється на всі правові відносини в державі. Конституція також підкреслює неприпустимість створення надзвичайних та особливих судів, які діяли б поза межами конституційно встановленої системи судів.

  Проте, Конституція України дає можливість продовжити реформування судово-правової системи України в напрямі створення надійних гарантій для забезпечення прав і свобод людини.

Отож, ті перетворення та зміни, що відбуваються в нинішній час та в період реформацій нашої держави, безумовно необхідні та неминучі й для судової системи, а отже, безпосередньо стосуються й усіх працівників судів України. Бо ж Судова система України, як і будь яка інша системна робота, працює за так званим принципом «годинникового механізму», тобто усі чудово розуміють, що завдяки належному виконанню кожним працівником суду своїх  безпосередніх обов’язків (функцій), залежить якість роботи суду в цілому.

І зараз як ніколи необхідно пам’ятати - найголовнішим завданням суддів та й усіх працівників судової системи є чітко і правильно трактувати закон, а не дарувати його!

Тож підсумовуючи вищенаведене хочеться побажати усім працівникам суду в день їхнього професійного свята - наснаги та невтомності при виконанні своїх службових обов’язків, достойної оплати, нехай Вашу почесну працю завжди супроводжує успіх, а кожний день повниться плідним змістом і наближує до спільної мети всіх українців – утвердження верховенства права у цей непростий для нашої держави час!