flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вступив в дію Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд»

30 березня 2015, 12:36

 

12.02.2015 року під № 192-VIII  ВРУ було прийнято Закон України  «Про забезпечення права на справедливий суд», що вступив в дію 28.03.2015 року.
 
 

Одним з найвавжливіших пунктів Закону є те, що ним  викладено у новій редакції Закон України «Про судоустрій і статус суддів», яким розширено права громадян щодо гарантій рівності перед законом і судом, гласності, відкритості судового процесу, обов'язковості рішень суду, унормування неупередженого розподілу судових справ.

 

 

Відповідно до міжнародних стандартів унормовано питання утворення судів, призначення суддів на адміністративні посади, оптимізації складу судів і їх діяльності. Зокрема, встановлено, що органи виконавчої влади не мають впливу на процедури утворення судів та визначення кількості суддів.

 

 

Законом також уточнено і посилено гарантії незалежності і недоторканності суддів, їх права та обов'язки, запроваджено новий текст присяги судді, встановлено більш прозорий порядок призначення судді на посаду, унормовано процедури обрання суддів безстроково та їх призначення і переведення в інші суди, які мають проходити лише на конкурсних засадах.

 

Законом регламентовано незалежне оцінювання професійного рівня судді, від результатів якого залежатиме його подальша кар'єра, а також чітко визначено підстави та порядок здійснення дисциплінарного провадження щодо суддів, запроваджено вісім видів дисциплінарних стягнень, визначено чіткі строки притягнення суддів до відповідальності та строки погашення дисциплінарних стягнень. При цьому встановлено гарантії захисту прав суддів та змагальності в дисциплінарному провадженні.

Окрім наведеного  Законом України  «Про забезпечення права на справедливий суд» закладено правові засади для проведення судової реформи, яка має забезпечити ефективний захист прав і свобод громадян, інтересів юридичних осіб в судовому порядку, практичну реалізацію права на справедливий суд та ін.