flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-реліз судді-спікера про діяльність Мостиського районного суду Львівської області

29 листопада 2016, 17:18

Судова реформа 

Головне завдання суду – відновлення справедливості 

В країні триває судова реформа. Багато говориться про довіру до судів, правомірність і справедливість прийняття ними рішень. Якою є ситуація у Мостиськах, – про це розпитуємо суддю Мостиського суду Юрія Білоуса, який  08 серпня 2015 року обраний зборами суддів, як суддя-спікер. Тобто він здійснює інформаційну комунікацію з усіма ЗМІ, висвітлює у прес-релізах діяльність Мостиського районного суду Львівської області. Суддею Мостиського районного суду Львівської області  Ю. Білоус призначений у липні 2009 р. 

В чому полягає судова реформа? 

 Закон України про судоустрій, що визначає статус суддів, набрав чинності 30.09.2016 року, а був прийнятий ВР України 02.06.2016р., підписаний Президентом 28.06.2016 р. Які зміни відбулися? 

 По-перше, повернулися до трьохрівневої системи судоустрою, тобто система судів України складається з трьох рівнів: місцеві суди (як Мостиський районний суд), апеляційні суди і зараз створюється Верховний Суд. Вже Вища кваліфікаційна комісія суддів України оголосила конкурс на вакантні місця Верховного Суду. 

До цього Закону в нас був чотирьохрівневий судоустрій, тобто між апеляційним і Верховним судом ще діяв Вищий Спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ. Зараз він ліквідований і в Україні повернулися до трьохрівневої системи судоустрою. 

 Які повноваження має Мостиський суд і як виглядатиме структура суду у зв’язку з реформою третьої гілки влади? 

 Мостиський районний суд Львівської області – це місцевий суд першої інстанції. До його компетенції входять розгляд всіх справ, окрім господарських: цивільні, кримінальні, справи про адміністративні правопорушення, справи, які розглядаються по кодексу адміністративного судочинства, зокрема, соціальні виплати, пенсії, інше. 

Місцеві суди не розглядають справ господарських – спори між юридичними особами ведуть Господарські суди. 

Щодо складу суду, то сьогодні чисельна штатність Мостиського районного суду Львівської області складає 5 суддів. Зараз головою суду обрано зборами суддів (20.09.2016 р.) Володимира Володимировича Борисенка. До цього часу головою суду був Ярослав Євстахійович Стецик, він подав заяву на відставку у Вищу раду юстиції і ВР України. Його заяву було задоволено. 

За новим Законом голова суду обирається на адмінпосаду зборами суддів таємним голосуванням. Якщо раніше на цю посаду призначала Вища Рада юстиції, то зараз самі судді обирають зі свого складу голову суду строком на 3-и роки. Голова суду може бути обраним не більше двох строків поспіль. Проходить ротація і через 6 років збори зобов’язані вибрати на цю посаду іншого суддю. 

 Які функції покладено на голову суду? 

 Повноваження голови місцевого суду: керує судом, як адміністратор, відповідає за матеріально-фінансове забезпечення установи, погоджує посаду керівника апарату, представляє суд як орган державної влади у зносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами; видає накази та розпорядження. 

 Для багатьох людей, суд – остання інстанція, де очікують на справедливість. Які зараз стосунки суду з поліцією, прокуратурою, адвокатами? 

 Так, суд для людей – кінцева інстанція, яка вирішує і долю людей, і відновлює порушені права чи встановлює певні обов’язки на людей, Крім того, є органи виконавчої влади, які повинні також виконувати свої функції щодо захисту прав людей. Але якщо є порушені цивільні права, то треба звертатися до суду. Суд своїм рішенням встановлює законність і правомірність тих чи інших правовідносин. 

Крім судової реформи, в країні пройшло реформування поліції, прокуратури і адвокатури. У  Мостиському районному суді Львівської області є  повне взаєморозуміння і співпраця з цими правоохоронними органами, які беруть участь у судових процесах. 

 Які справи в компетенції розгляду Мостиського районного суду? Яким є штат  суддів і як розглядаються ними справи? 

 Місцевий суд – це суд першої інстанції, який здійснює правосуддя в порядку встановленому процесуальним законодавством. Це всі категорії справ,  про які вже ми говорили – цивільні, кримінальні, адміністративні, про адмінправопорушення, інше. Юрисдикція місцевих судів щодо окремих категорій справ, а також і порядку розгляду, визначається законом. Мостиський районний суд Львівської області  розглядає: цивільні, кримінальні, адміністративні справи, а також справи про адміністративні правопорушення у випадках та порядку, визначених процесуальним законом, за територіальним принципом. 

Чисельна штатність суддів у Мостиськах – 5,  сьогодні працює 4 судді, є одна вакансія, оскільки пішов у відставку один суддя. 

З огляду на ті зміни, які відбулися у судовій системі, у трьох суддів у 2014 році закінчилися повноваження. Отож ці судді не розглядають справ по суті. 

Оскільки, зараз по новому закону документи суддів розглядатиме Вища рада правосуддя, яка має бути створена до кінця року, тоді і буде вирішено питання щодо продовження повноважень трьох суддів. Зараз судді, які не ведуть справ по суті, займаються суддівською діяльністю, яка полягає в: узагальненні судової практики, підвищенні кваліфікації, статистиці роботи суду. 

 Всі справи у Мостиському суді розглядає один суддя? 

 Так, такими є реалії реформи, тож мусимо пройти всі етапи реформування. З наступного року вже всі судді Мостиського районного суду Львівської області приступлять до виконання своїх прямих обов’язків. 

 Як визначається вибір судді для розгляду тієї чи іншої справ? 

 До 2011 р. розподілом справ займався голова суду. З 2011 року в кожному суді країни діє інформаційний (автоматизований) розподіл справ. Визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційною (автоматизованою) системою у порядку, визначеному процесуальним законом. Система, враховує навантаження судді, його спеціалізацію. Ніхто не має права втручатися у цю систему, за це настає кримінальна відповідальність. 

Але хочу роз’яснити про те, що є спеціалізація суддів. До прикладу, справи про вчинення кримінальних правопорушень неповнолітніми має право розглядати тільки суддя, у якого є повноваження безстроково і він визначається зборами суддів. Такий суддя повинен мати досвід роботи не менше десяти років, бо справи про кримінальне правопорушення вчинені неповнолітніми є складними і дуже відповідальними. 

У судах працює також слідчий суддя, який розглядає всі клопотання, що надходять від органів досудового слідства щодо розслідування справи. Наприклад, коли треба провести слідчі дії – детальний огляд місця події, обшук, вилучення документів, то правоохоронні органи звертаються до суду з таким клопотанням. Тільки за ухвалою суду слідчий поліції чи прокуратури має право вчинити повний огляд приміщення, обшук в приватному помешканні чи певне вилучення документів. Можлива ще спеціалізація у судах між суддями – цивільні і кримінальні справи. 

 Чи передбачено судовою реформою атестацію суддів? 

 Новим законом передбачено проведення кваліфікаційного оцінювання для всіх суддів. Першими таке кваліфікаційне оцінювання проходять судді вищої ланки Верховного Суду України, потім – судді апеляційних судів. І на третьому етапі – судді місцевих судів, І-ої інстанції. Певна кількість суддів апеляційної інстанції успішно пройшла кваліфікаційне оцінювання. Вже з середини 2017 року проходитимуть кваліфікаційне оцінювання судді місцевих судів, в тому числі і кваліфікаційну перевірку пройдуть " мостиські" судді. 

 Чи подавали  "мостиські" судді декларації про доходи? 

 Так, всі судді Мостиського суду вчасно подали електронні декларації. Крім цього всі судді Мостиського району пройшли перевірку по Закону щодо очищення влади. Наступний етап – з січня 2017 р. подаватимемо декларацію родинних зв'язків судді і декларацію доброчесності судді. Це передбачає наступний етап судової реформи. 

Щодо Закону про очищення влади (люстрація), то у  висновках нема зауважень до роботи "мостиських" суддів. 

Що ж стосується електронних декларацій – вони є в загальному доступі на сайті https://public.nazk.gov.ua, з ними можуть ознайомитися всі бажаючі. 

«Мостиські» судді відкриті до спілкування, і якщо виникнуть запитання у читачів газети, то дамо на них вичерпну відповідь. 

 Як можна оцінити роботу судді? По відміні апеляційним судом його рішень? 

 Критерії оцінки роботи судді – це є кількість розглянутих справ і їх «якість». Отримуючи рішення в І-ій інстанції суду, кожна зі сторін – відповідач і позивач, – має право на апеляційне і касаційне оскарження. Апеляцію подають у Львівський апеляційний суд. Після цього, якщо одна зі сторін не згідна з рішенням апеляційного суду, можна подати касацію у Вищий спеціалізований суд, або Верховний Суд, який діятиме з Нового 2017  року. 

Ведеться статистика, де зазначається кількість розглянутих справ суддею: цивільних, кримінальних, адміністративних. Є, відповідно, графа – де є скасовані апеляційним судом рішення, які були прийняті з певним порушенням процесуальних і матеріальних норм. Скасоване рішення – це допущена помилка судді – недотримання процесуальних або матеріальних норм. Це досвід, бо в рішенні апеляційного суду вказано підстави касації. Відповідно ведуться узагальнення – де акумульовано всі ці помилки, які допущено суддями в області і ця інформація розповсюджується по місцевих судах, обговорюється на зборах, щоб судді взяли це до уваги і не допускали типових  помилок. Звичайно, кожен суддя працює так, щоб не було скасовано рішень. 

До речі, Вища кваліфікаційна комісія суддів –  це орган, який наглядає за роботою і етикою поведінки судді і може застосовувати до нього  дисциплінарне стягнення. 

 Якою є статистика розгляду справ у Мостиському суді? 

 За І-ше півріччя з 93 кримінальних справ розглянуто – 77, подано справ за клопотанням слідчого чи прокуратури – 82, всі розглянуті; цивільних справ надійшло 297, розглянуто 263; 5 справ розглянуто за корупційним законом – зловживання службовим становищем, 3 справи – про торгівлю, розповсюдження наркотичних засобів. 

Хочу підкреслити, що не треба боятися людям йти в суд захищати свої права. Судова реформа триває. І якщо у когось з читачів виникнуть запитання, то прошу звертатися у редакцію, наддамо всі відповіді і роз’яснення. 

Дуже важливим є подальше проведення правової освіти серед населення, щоб люди знали свої права і обов’язки, про відповідальність за свої вчинки перед законом. 

Галина СОРОКА.