flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Помічники суддів повинні подати е-декларацію за 2016 рік

03 березня 2017, 12:45

 Декларування помічників суддів викликало хвилю жвавих обговорень. Помічники суддів, втратили статус держслужбовця в 2016 році, повинні до 1 квітня 2017 року подати е-декларацію за минулий рік.

 

Справа в тому, що після вступу в чинності 1 травня 2016 року Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 року така категорія посадових осіб як помічники суддів втратила статус державних службовців і, відповідно до ст. 92 цього ж закону, була віднесена до патронатної служби .

23 лютого 2017 року Національні агентство з попередження корупції затвердив роз'яснення , згідно з яким помічники суддів не здійснюють будь-які функції держави і, відповідно, не є суб'єктами декларування.

Однак, частинами 1, 2 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» визначено, що «особи, які припинили діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зобов'язані до 1 квітня наступного року після припинення діяльності подати шляхом заповнення на офіційному сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за минулий рік ».

Таким чином, оскільки помічники суддів в 2016 році припинили діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави, їм слід до 1 квітня 2017 року подати електронну декларацію за минулий рік.

Звертаємо увагу також на те, що чинний з 1 вересня 2016 року Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції» передбачав, що особи, які звільняються або іншим чином припиняють діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, повинні подати письмову декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за період, охоплений раніше поданими деклараціями.

Тобто на момент втрати статусу державного службовця помічники суддів мали подати письмову декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру.