flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прокурор вносить відомості до ЄРДР, не оцінюючи склад злочину у заяві, — ухвала суду

24 березня 2017, 09:16

 Обов’язок слідчого або прокурора не вимагає оцінки заяви на предмет наявності ознак складу злочину для того, щоб вчинити процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

 

Про це ідеться в ухвалі слідчого судді Печерського районного суду міста Києва, якою задоволено скаргу представника Національної асоціації адвокатів України щодо бездіяльності прокурора поданої в інтересах адвокатів для захисту їхніх професійних прав та гарантій адвокатської діяльності, передає «Закон і Бізнес».

Слідчий суддя, своєю ухвалою зобов’язав уповноважену особу Генеральної прокуратури внести до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення на підставі заяви асоціації адвокатів від 31.01.2017 року у відповідності до статті 214 КПК України.

У поданій заяві асоціації про вчинення кримінального правопорушення, наведено ряд фактів та доказів щодо умисного вчинення окремими службовими особами ГПУ та СБ України протиправних дій, які мали місце 28.12.2016 року під час проведення обшуків у робочу приміщенні та домоволодінні двох адвокатів на території Київської області.

В діях таких службових осіб ГПУ та СБ України містяться ознаки складу злочинів передбачених ст.ст. 162, 365, 366, 397, 399 КК України.

Цікавим є той факт, що слідчий суддя зазначив, що обов’язок слідчого або прокурора не вимагає оцінки цими суб’єктами заяви (повідомлення) на предмет наявності ознак складу злочину для того, щоб вчинити процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Такі вимоги не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення, а передбачають лише обов’язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження (Правова позиція викладена у п.п. 1.1. Узагальнень ВССУ від 23.12.2016 року «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування»).

З повним текстом судового рішення можна ознайомитися за посиланням.

Закон і Бізнес