flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Захоплення зали засідань в одному зі столичних судів змусило ВРП приділити увагу питанняю охорони

10 квітня 2017, 15:20

 Вища рада юстиції звернулася до поліції з вимогою посилити захист судів. Причиною стала ситуація в Шевченківському районному суді м.Києва, коли активісти забарикадувались у приміщенні, а охорона на це ніяк не реагувала.



Проблема охорони приміщення судів не нова й виникла практично відразу після ліквідації спецпідрозділу міліції «Грифон». Обов’язок гарантувати безпеку установ перейшов до поліції. Проте, як невдовзі з’ясувалось, у правоохоронців не вистачає людей, щоб охороняти всі установи.

Як повідомляв «ЗіБ», наприкінці минулого року більше ніж половина судів узагалі не забезпечувались охороною. Тільки кожен п’ятий мав її цілодобово. Решту охороняли лише або вдень, або вночі.

Утім, як з’ясувалося під час одного із засідань ВРП, проблеми з безпекою можуть виникати навіть у тих установах, які, здавалося б, перебувають під охороною.

До колегіального органу звернулась Оксана Голуб із Шевченківського райсуду м.Києва, яка розповіла про прикрий випадок. Вона як слідчий суддя розглядала клопотання про подовження строку тримання під вартою громадянину, котрого підозрюють у розбої. Сам же він уважав себе борцем із нелегальнимиказино, щоправда, «викорінював» їх силовими методами. А відповідно до матеріалів справи за наслідком одного з уторгнень до грального закладу в ньому зникли гроші та плазмова панель.

Напевно, саме специфікою діяльності підозрюваного можна пояснити те, що на судове засідання прийшло кілька десятків представників ГО «Спілка захисників України». Як розповіла О.Голуб, доки йшов розгляд питання, жодних проблем з активістами не виникало. Все змінилося, коли вона оголосила рішення про подовження терміну тримання підозрюваного за ґратами.

Після цього активісти заблокували залу засідань і вимагали пояснень, чому прийняте таке рішення, а коли законниця намагалася вийти, її відштовхнули. Крім цього, повідомила суддя, у залі засідань було пошкоджено меблі.

Можливо, вгамувати натовп вдалося б слідчому, прокурору або адвокату затриманого, але ніхто з них не дочекався оголошення вердикту. А представники конвоїрної служби самі злякались. Як наслідок, розповіла законниця, активісти звільнили затриманого, і він спокійно ходив по залу засідань.

Владнати ситуацію вдалось тільки після прибуття спецпідрозділу поліції: затриманий повернувся в камеру, а «команда підтримки» покинула суд. Прокуратура у свою чергу порушила кримінальну справу.

Ситуація привернула увагу до проблем забезпечення охорони в судах. Адже, як повідомила О.Голуб, охорону Шевченківського райсуду забезпечував представник одного з військових батальйонів. Коли керівник апарату установи запитала в нього, чому до суду прийшло так багато людей, він відповів, що це його «побратими», а згодом з’ясувалося, що він навіть не записав їхніх прізвищ до журналу відвідувачів. За таких умов сподіватися на допомогу під час захоплення зали засідань було марною справою.

Обговоривши стан справ, ВРП вирішила звернутися до Державної судової адміністрації з питанням про проведення службової перевірки за фактом порушення порядку діяльності зазначеної установи. Також Рада попросить Кабмін негайно затвердити перелік судів, охорона яких здійснюється поліцією та Нацгвардією. Крім цього, колегіальний орган наполягає на посиленні охорони органів правосуддя.

Важко сказати, чи дадуть звернення позитивні результати. Не виключено, що найближчим часом Раді знову доведеться розглядати подібні питання.