flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підстави для заочного засудження розширено

14 квітня 2017, 13:11

 Зміни до КПК, проти яких виступали адвокати, сьогодні набули чинності. Відтепер максимальний допустимий строк тримання під вартою збільшується, а підстави для заочного засудження розширено.



Закон про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження) №1950 13 квітня був офіційно оприлюднений, передає «Закон і Бізнес».

23 лютого документ був прийнятий за основу, що викликало негативну реакцію адвокатської спільноти. Однак це не завадило 16 березня Верховній Раді прийняти закон. 11 квітня Президент Петро Порошенко підписав закон, не дивлячись на критику та прохання адвокатів ветувати його.

«Парламенту настійливо пропонується переписати новий Кримінальний процесуальний кодекс в редакції КПК 1960 року. Ключова відмінність між ними — це гарантії прав громадян на захист та особиста свобода, які поважаються у демократичних правових країнах і є деклараціями у країнах поліцейських. Навіть побіжний юридичний аналіз засвідчить невідповідність змісту обох законопроектів Конституції України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до якої Україна приєдналася ще 1997 року», — говорилося у зверненні Національної асоціації адвокатів України до Верховної Ради.

Екс-перший заступник глави АП Андрій Портнов  також назвав 6 положень цього Закону, які порушують права людини. «Це закон про тотальний наступ на права і свободи громадян і залякування всього ділового населення країни. Кожен, хто стане політичним або бізнес-заручником влади, більше не зможе ні заперечити, ні оскаржити їх дій», — зазначив він.

Закон і Бізнес