flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Механізми удосконалення роботи судової статистики

20 червня 2017, 09:58

  Судова статистика та вдосконалення судової статистичної звітності в Україні визначає мету, завдання, та основні напрямки роботи судів України щодо вдосконалення процесів збору, обробки, аналізу, поширення та оприлюднення статистичних даних про роботу судової системи, а також стан здійснення правосуддя в Україні.

  Метою судової статистики в Україні є сприяння ефективному функціонуванню, прозорості та підзвітності судової системи в Україні шляхом забезпечення її якісними статистичними даними, які необхідні для прийняття обґрунтованих управлінських рішень та звітування про ефективність правосуддя в Україні.

  Судова статистика призначена для вироблення якісних статистичних даних з метою задоволення інформаційних потреб органів судової влади України на загальнодержавному та регіональному рівнях, а також на рівні окремого суду. Крім того, судова статистика служить для задоволення потреб зовнішніх користувачів у якісній статистичній інформації та інформування широкого кола громадськості через оприлюднення статистичних даних про стан здійснення правосуддя в Україні. Удосконалення процесів збору та обробки статистичних даних має відбуватися з впровадженням та подальшим використанням інноваційних технологій в роботі суду.

  Вінницьким апеляційним адміністративним судом використовуються такі основні механізми удосконалення роботи судової статистики та збирання й обробка статистичних даних:

Механізм 1. Забезпечення побудови статистичного звіту в автоматичному режимі після введення відповідних показників із переліку відомостей про судові справи у повному обсязі і без помилок. Цей механізм передбачає можливість зберігання інформації з обґрунтуванням наявності помилок з об’єктивних причин у звіті для подальшого аналізу.

Механізм 2. Застосування режиму маршрутизації документів, який передбачає регламентацію дій щодо маршруту проходження документів, забезпечує своєчасне створення документів, а також контроль повного циклу їхньої обробки з одночасним наповненням показників.

Механізм 3. Організоване надання працівникам відділу аналітично-статистичної роботи суду повного доступу до відповідних центральних баз даних автоматизованої системи документообігу суду для подальшого узагальнення судової практики із застосуванням режиму генерації звітів користувача.

Механізм 4. Систематизація перевірки звітів (раз на два тижні) для виявлення помилок та невілювання їх у подальшому.

Механізм 5. Перевірка справ перед відправленням до суду першої інстанції на предмет правильності заповнення статистичних карток у КП «ДСС».

Механізм 6. Перехресна перевірка звітів: звіт апеляційної інстанції про розгляд апеляційних скарг в адміністративних справах, затверджений наказом ДСА України від 05.06.2006 № 55 (форма №22А); звіт про розгляд судових справ, затверджений наказом ДСА України від 09.03.2017 №311 «Про затвердження форм звітів щодо здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами» (форма №2 аас), а також Основні показники здійснення судочинства апеляційним адміністративним судом та зведена інформація про основні показники здійснення судочинства окружними адміністративними судами, на виконання вимог рішення Ради суддів адміністративних судів України від 02.12.2013 №155 «Про затвердження форм інформації про основні показники здійснення судочинства окружними та апеляційними адміністративними судами та Інструкції щодо їх заповнення».

  Варто зазначити, що статистична звітність має бути у доступному та зрозумілому вигляді, простою у використанні і містити узагальнювальні показники щодо стану здійснення правосуддя в Україні. Судова статистика має забезпечувати збір достовірних даних на рівні суду. Судова статистика має гарантувати адекватність даних за критеріями якості статистичної інформації.

  Це означає, що на постійній основі потрібно проводити оцінювання ступеня відповідності показників судової статистики основним критеріям якості статистичної продукції, які рекомендовані Європейською статистичною системою, а саме релевантності, точності, своєчасності, пунктуальності, доступності, зрозумілості/ясності, послідовності/узгодженості та зіставності/порівняльності. Судова статистика має підтримувати процес оцінки якості роботи суду. Застосування статистичних методів дослідження допомагає краще розібратись в особливостях соціально-економічного розвитку держав, їхніх правових систем, оцінювати ефективність діяльності роботи судів. Статистика - це міст, який з’єднує теорію і практику соціального пізнання. Тому чим повніше в наукових розробках використовуються результати статистичних досліджень, тим кращими будуть наші знання дійсності.

Джерело: Прес-служба ВААС