flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Початок перебігу позовної давності при регресі конкретизують

22 червня 2017, 16:15

 

  Чітке визначення правової природи зворотної вимоги страховика забезпечить ясність обчислення початку перебігу позовної давності. Відповідні положення передбачені проектом закону «Про внесення змін до Закону України «Про страхування» (№ 6579).

  З точки зору його автора, проблемою є те, що ні на законодавчому рівні, ні на рівні судової практики питання про правову природу права вимоги страховика, який виплатив відшкодування за договором майнового страхування не визначене. А саме, чи таке право є правом вимоги у зв’язку зі зміною кредитора у зобов’язанні, чи правом зворотної вимоги (регресом)? Це зумовлює суперечки у правилах обчислення початку перебігу позовної давності. Тож проаналізувавши судові рішення та відповідні законодавчі норми, автор дійшов висновку щодо необхідності закріпити в законі «Про страхування» чітке визначення, що право вимоги, яке виникає у страховика, який виплатив відшкодування, є регресом.

  Це сприятиме зменшенню судових спорів, захистить страховиків від неправомірних позовів осіб, відповідальних за заподіяний збиток.