flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УКРАЇНА ЗАЙМАЄ ДРУГЕ МІСЦЕ ЗА КІЛЬКІСТЮ СКАРГ У ЄСПЛ

17 липня 2017, 16:04

 

  Україна займає друге місце за кількістю справ, які перебувають на розгляді в Європейському суді з прав людини. Про це зазначив ачальник відділу Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Павло Пушкар під час слухань "Виконання рішень Європейського суду з прав людини: сучасний стан та перспективи", проведених Комітетом з питань правової політики та правосуддя.

  Більшість скарг до ЄСПЛ стосуються невиконання або тривалого виконання рішень національних судів щодо здійснення управліннями Пенсійного фонду України перерахунку або виплати пенсій, стягнення з управлінь праці та соціального захисту населення заборгованості виплати щорічної разової грошової допомоги, здійснення управліннями праці та соціального захисту населення перерахунку та виплати компенсації учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС тощо. 

  У свою чергу, левова частка таких справ стосується невиконання рішень судів. Так, за словами Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Івана Ліщини, в Європейському суді з прав людини знаходиться близько 12 тисяч заяв проти України з приводу невиконання рішень національних судів.  «В рішенні «Іванов проти України» ЄСПЛ звернув увагу держави на цю проблему та дав час для її вирішення», - зазначив Урядовий уповноважений.  Вирішити проблему невиконання судових рішень, на думку експерта, можна шляхом усунення законодавчих прогалин і створення дієвого механізму захисту.

  Нагадаємо, що Україна ратифікувала Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 17 липня 1997 року і для нашої держави вона набула чинності 11 вересня того ж року. Тим самим Україна взяла зобов'язання привести своє законодавство до міжнародних стандартів, закріплених в Конвенції. У 2006 році було прийнято Закон України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" та постанову Кабінету Міністрів щодо реалізації цього Закону. Але сьогодні питання співвідношення Конституції України та Європейської конвенції з прав людини все ще залишаються актуальними.