flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко: "Продовження роботи з’їзду суддів можливе у жовтні — листопаді"

07 серпня 2017, 16:45

  Закон "Про Конституційний Суд України" набрав чинності. Саме цього сигналу чекали "самоврядники" для завершення роботи позачергового XIV з’їзду суддів, розпочатої ще в березні. Адже в цьому році ще потрібно встигнути провести черговий XV з’їзд, на якому, зокрема, обрати нових членів РСУ. Чи готується рада до цих заходів? Які організаційні проблеми можуть виникнути? З цими та іншими запитаннями кореспондентка видання "ЗіБ" Марина Закаблук звернувся до голови РСУ, судді Верховного Суду України Валентини СІМОНЕНКО після чергового засідання Ради суддів України.

— Валентино Миколаївно, коли РСУ планує визначитися з датою продовження позачергового XIV з’їзду суддів?

— Напевно, доцільніше говорити не про те, коли рада має намір прийняти рішення, а коли ми плануємо провести з’їзд суддів. Потрібно підрахувати всі строки, передбачені законом для відповідних процедур. Грудень — дуже напружений місяць. Тому в грудні складно провести такий великий захід. Думаю, найкращий варіант — обрати для продовження роботи позачергового з’їзду жовтень — листопад.

— Ви згадали про необхідність дотриматися строків. Яких саме?

— Відповідно до «Прикінцевих положень» закону «Про Конституційний Суд України» не пізніше 3-х місяців з дня набрання ним чинності на офіційному сайті РСУ оголошується про початок конкурсу для добору кандидатів на посади суддів КС. Адже саме рада займається підготовкою питання щодо розгляду на конкурсних засадах кандидатур на посади суддів КС з’їздом суддів.

Тобто оголосити про проведення конкурсу можна як у перший день після набрання чинності законом, так і за кілька днів до завершення 3-місячного строку. Зрозуміло, до останнього дня ніхто тягнути не буде, адже ще потрібен час на підготовку. Думаю, за цей термін ми вже і з’їзд проведемо.

До речі, РСУ приймає заяви від осіб, які виявили намір обійняти посаду судді КС, упродовж одного місяця з дня оголошення про початок конкурсу в межах загального строку проведення конкурсу, визначеного законом, — 2 місяці.

Потім на засіданні ради ми повинні перевірити всі документи претендентів і з’ясувати відповідність осіб вимогам, установленим Конституцією та законом «Про Конституційний Суд України». Після цього РСУ приймає рішення про проведення спеціальної перевірки щодо кандидатів.

— Скільки часу вона триватиме?

— Відповідно до постанови Кабінету Міністрів, якою затверджений порядок проведення спецперевірки, вона здійснюється у строк, що не перевищує 25 календарних днів.

За результатами вивчення документів і відомостей та співбесіди з кандидатами РСУ має ухвалити рекомендацію щодо кожного претендента на посаду судді КС. Більше того, законом визначено: рада повинна скласти списки осіб, рекомендованих на посаду судді

КС, на підставі яких з’їзд має прийняти відповідне рішення. А в цих списках повинна бути така кількість кандидатур до КС, яка щонайменше втричі перевищує кількість вакансій.

Повний текст інтерв'ю читайте тут

Прес-центр судової влади