flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В УКРАЇНІ БЕЗ ПОВНОВАЖЕНЬ ЗАЛИШАЮТЬСЯ МАЙЖЕ 1300 СУДДІВ

20 вересня 2017, 15:31

  Станом на вересень в Україні 1294 суддів не можуть розглядати справи, оскільки у них закінчився п'ятирічний термін повноважень, а безстроково їх ще не призначено. Такі цифри щодо кількості суддів без повноважень повідомили у Вищій кваліфікаційній комісії суддів на запит LB.ua.

  У Комісії зазначають, що лише 23 серпня цього року повноваження закінчилися у 59 суддів. 

  Так, у Вищій кваліфікаційній комісії повідомляють, що у п'яти судах на підконтрольній території України не здійснюється правосуддя, а саме у Скадовському районному суді Херсонської області, Путильському районному суді Чернівецької області, Золочівському районному суді Харківської області, Старосинявському районному суді Хмельницької області, Куликівському районному суді Чернігівської області.

  Варто зазначити, що нестачу суддів, особливо у місцевих судах, спричинило як масове звільнення суддів у відставку починаючи з 2014 року, так і тривале непризначення суддів-"п'ятирічок". 

  А через впровадження суддівської реформи, внаслідок якої повноваження призначати суддів перейшли від парламенту до Президента, питання призначення суддів на безстроковий термін загальмувалося. Свого часу, після набрання чинності змінами до Конституції в частині правосуддя, не призначеними парламентом залишилося понад 800 суддів-"п'ятирічок", подання щодо яких були передані до Вищої ради правосуддя як органу суддівського врядування, до повноважень якого з 30 вересня 2016 року належить питання внесення подання Президентові про призначення суддів.

  Відповідні подання Вища рада правосуддя продовжує розглядати і досі. Так, з 1 січня по 31 червня Вища рада правосуддя прийняла рішення про внесення Президентові подання щодо призначення 607 суддів і передала главі держави 7 подань про призначення майже 200 суддів.