flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"День права знати: Забезпечення доступу до публічної інформації"- конференція до міжнародного дня права

02 жовтня 2017, 11:29

29 вересня 2017 року у Києві пройшла конференції «День права знати: забезпечення доступу до публічної інформації", організована Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини спільно з Офісом Ради Європи в Україні та Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй в України (ПРООН).

Захід присвячено відзначенню міжнародного дня права знати та результатам всеукраїнського моніторингу рівня забезпечення суб’єктами владних повноважень вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», проведеного Центром політичних студій та аналітики "Ейдос", Центром демократії та верховенства права (CEDEM), Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) та ГО "Платформа прав людини" у співпраці с Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У заході також взяли участь Уповноважена Верховної Ради України з прав людини  Валерія Лутковська, Посол, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюґ Мінґареллі, Посол Данії в Україні, Грузії та Вірменії Рубен Медсен,Посол Швеції в Україні Мартін Хаґстрьом, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко,в.о. ЗаступникаДиректора Представництва ПРООН в Україні, експерт Ради Європи Девід Голдберг (Сполучене Королівство/Шотландія), представниця Уповноваженого з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України Iрина Кушнір.

 

Раду суддів України на конференції представляли заступник Голови РСУ Богдан Моніч та голова Комітету з питань комунікації (у тому числі зі ЗМІ) Олександр Сасевич. Як зазначив Олександр Сасевич, під час презентації та обговорення результатів моніторингу розпорядників публічної інформації, доповідачами було відзначено високий рівень відкритості веб-сайтів судів, що свідчить про реальний результат роботи Ради суддів України та Державної судової адміністрації України, які спільними організаційними та управлінськими заходами забезпечили відповідний результат. 

"Я радий з того, що спільними зусиллями Ради суддів України  та Державної судової адміністрації України, ми змогли досягти таких результатів, які ставляться за взірець для сайтів інших органів державної влади. За три роки цілеспрямованої роботи саме судова влада довела, що чим більше відкритої інформації надається громадянам, тим більше довіри  ми маємо збоку суспільства", - наголосив Олександр Сасевич.

Заступник Голови Ради суддів України Богдан Моніч взяв участь у панельній дискусії "Відповідь на виклики та шляхи виправлення недоліків". На його думку, при усіх досягненнях, котрі має судова система щодо відкритості, варто запровадити ще й регулярне оцінювання та моніторинг веб-сайтів судів на предмет доступності, можливо, навіть анкетування відвідувачів сайту, з певних питань. "З березня 2017 року Рада суддів України є постійним членом робочої групи із забезпечення доступності до суду та судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. На одному із засідань один з представників ГО що входить до групи, інвалід з вадами зору, демонстрував як він отримує доступ до інформації на різних сайтах. Можу сказати що це мене надзвичайно вразило. І дуже добре, що у матеріалах конференції є рекомендації для судів щодо наповнення веб-сайтів судів з урахуванням особливостей людей з інвалідністю. Можу запевнити, що ці рекомендації будуть предметом обговорення як у Раді суддів України, так  і на засіданнях робочої групи і сподіваюсь, що у своїй більшості вони будуть обов'язково враховані", - сказав Богдан Моніч.

Разом з тим він переконаний, що як серед громадян, так і серед державних службовців, має формуватися, на рівні непорушної аксіоми, усвідомлення того, що всяка інформація має право на публічність.  Проте, на законодавчому рівні слід чіткіше визначити поняття службової інформації, інформації з обмеженим доступом,чи тієї, що містить державну таємницю, рухаючись у напрямку обмеження відомостей, які можуть підпадати під ці поняття.

Прес-служба РСУ