flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як отримати компенсацію за зруйноване майно в зоні АТО, - позиція ВССУ

11 жовтня 2017, 14:00
 

Відсутність закону щодо відшкодування шкоди постраждалим під час АТО, механізму встановлення розміру компенсації у Держбюджеті та невизначеність державного органу, який все відшкодовуватиме, не є підставою у відмові компенсації.

 

Такого висновку дійшов Вищій спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у справі № 6-8461св17, повідомляє "Закон і Бізнес".

Посилаючись на рішення Європейського суду з прав людини, ВСС констатував, що обов’язок відшкодувати моральну шкоду покладається на державу незалежно від її вини. Водночас ВСС зауважив, що, пред’являючи вимогу до держави про виплату компенсації за зруйноване майно, власник має спочатку, тобто до ухвалення рішення суду, погодитись на добровільну передачу пошкодженого чи зруйнованого будинку місцевим державним адміністраціям або органам місцевого самоврядування. Ця обставина має встановлюватись під час судового розгляду.

Одночасно із цим ВСС звернув увагу на необхідність обговорити питання про залучення до участі у справі осіб, до яких у подальшому держава, у разі доведення позову, може пред’явити регресні вимоги про відшкодування шкоди.

Закон і Бізнес