flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СТАЛИ ВІДОМИМИ КАНДИДАТИ НА ПОСАДУ ГОЛОВИ ВЕРХОВНОГО СУДУ

28 листопада 2017, 10:51

  У понеділок, 27 листопада відбулись загальні збори суддів касаційних судів нового Верховного Суду, на яких, зокрема, вирішувалось питання щодо висування кандидатур на посаду Голови Суду.

  Такими кандидатами на даний момент є п’ятеро суддів: Дмитро ЛуспеникАркадій БущенкоВолодимир КравчукОлена Кібенко та Богдан Львов.

  Кандидатуру Дмитра Луспеника було висунуто загальними збори суддів Касаційного цивільного суду і Касаційного кримінального суду. Раніше пан Луспеник був суддею, секретарем Пленуму Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, суддею ВСУ. На даний момент він є головою організаційного комітету - тимчасово виконуючим обов'язки Голови Верховного Суду для скликання Пленуму ВСУ.

  Аркадія Бущенка було висунуто окремими зборами суддів Касаційного кримінального суду ВСУ. До призначення суддею Верховного Суду він був адвокатом і виконавчим директором Української Гельсінської спілки з прав людини. Пан Бущенко є відомим правозахисником, автором багатьох наукових публікацій з правозахисної тематики. Крім того, він представляв в 2011 році інтереси Ю. Тимошенко в ЄСПЛ та займався в європейському суді провадженнями у справах українських полонених.

  На зборах суддів Касаційного адміністративного суду свою кандидатуру висунув Володимир Кравчук, член Конституційної комісії, доктор юридичних наук, професор, в минулому - суддя Львівського окружного адміністративного суду,  адвокат.

На зборах суддів Касаційного господарського суду було заявлено цілих два кандидата.  Першим з низ є представник адвокатури, екс-керуючий партнер юридичної фірми «Кібенко, Оніка та Партнери», доктор юридичних наук та професор Олена Кібенко.  Другим кандидатом став суддя із 25річним стажем,  екс-голова Вищого господарського суду України Богдан Львов.

 

  Нагадуємо, що процес висування кандидатів ще не є завершеним, а перший Пленум ВСУ, на якому новообрані судді обиратимуть Голову Суду відбудеться 30 листопада. Також, як раніше зазначив для УП Голова організаційного комітету для скликання Пленуму ВСУ Дмитро Луспеник, Пленуму буде пропонуватись 15 грудня як орієнтовна дата початку роботи нового Верховного Суду.