flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прийняття спадщини — ціна, термін, порядок

27 квітня 2018, 10:13

  Спадкування — це перехід прав та обов’язків від людини, яка померла (спадкодавець) до інших осіб (спадкоємців). Відкриття спадщини відбувається в день смерті спадкодавця за останнім місцем проживання. Спадщина буває за заповітом і за законом. У цій статті ми зібрали найбільш важливу інформацію про вступ в спадок і спадковий договір в Україні на 2018 рік. Враховано нововведення, які вступили в силу в 2018 році і були прийняті в 2017.

Зміни в отриманні спадщини від 2018 року

  В Україні змінили деякі правила в отриманні спадщини. У 2017 році внесли правки, які вступили в законну силу в 2018 році. Раніше вступити в спадок можна було не пізніше 6 місяців з дня смерті спадкодавця. Якщо строк пропущено, то прийняти спадщину на законних підставах не можна було. Тепер же цей термін можна оскаржити через суд. Ви повинні будете довести, що не знали про смерть покійного і не знали що вам належить спадок.

Цю позицію видав Верховний суд України і тепер спадкоємець може заявити про свої права на спадщину протягом 6 місяців з того моменту, як він дізнався про зміст заповіту або про отримання спадщини іншими людьми.

  Якщо строк пропущено, то вам потрібно звернутися до адвоката, який через звернеться до нотаріуса, котрий відкривав справу про спадщину і дізнається були ви вказані в ньому. Наступний крок - потрібно довести, що вас не повідомили як спадкоємця і повідомлення про відкриття спадщини ви не отримували. Якщо ви не знали про смерть покійного і вас не повідомили, то вправі звернутися до суду із позовною заявою. Якщо строк на прийняття спадщини пропущено з поважних причин, то є всі шанси виграти суд і вступити у спадок на законних підставах.

Спадщина і заповіт

  Спадкове майно можна залишити тільки в тому випадку, якщо ви володієте майном на законних підставах. Тільки за цієї умови її зможуть отримати родичі. Якщо заповіт був складений без реального права розпорядження майном, то він буде вважатися недійсним.

  Тому спочатку варто розібратися, як виникає право власності і хто може володіти нерухомістю. Власність буває часткова, а буває загальна. Щоб правильно скласти та оформити заповіт або вступити у спадок, потрібно спочатку дізнатися, яка частка кому належить.

Право власності та спадщина

  Власником нерухомості може бути як один, так і кілька власників. Вони можуть бути як родичами, так і абсолютно сторонніми людьми, ніяк не пов’язаними один з одним. Кожен з власників може скласти спадковий договір або оформити заповіт і залишити спадок.

Прийняття спадщини за законом

  Це відбувається якщо померлий не залишив заповіту. В такому випадку переважним правом успадкування має кожна з груп по черзі: спадкоємці першого ступеня споріднення: діти померлого (як рідні, так і усиновлені), його батьки, чоловік (дружина), у разі, якщо немає родичів першого ступеня споріднення, претендувати на спадщину можуть родичі другого ступеня споріднення: брати, сестри, дід, бабуся, онук, онучка. Якщо і таких немає, то спадок отримають родичі третьої черги: племінники, тітки, дядьки. І так далі. До четвертої черги відносяться особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю протягом 5 років до моменту відкриття спадщини. До п’ятої черги належать інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно і утриманці, які не були членами його сім’ї. Таким чином, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Тобто, право на спадок спочатку отримує перша черга спадкоємців. Друга черга отримує таке право тільки в тому випадку, якщо не відбулося спадкування першою чергою. Третя черга — якщо не відбулося спадкування другою чергою і так далі.

Спадщина за заповітом

Померлий залишив заповіт. Його можна залишити як родичу, так і будь-якій людині. У цьому випадку спадщина оформляється відповідно до цього заповіту. Але є певні обмеження. Залишається категорія спадкоємців, які мають право на обов’язкову частку у спадщині, незважаючи на наявність заповіту.

  Хто має право на обов’язкову частку у спадщині:

Малолітні, неповнолітні і повнолітні непрацездатні діти спадкодавця.
Непрацездатна вдова (вдівець).
Непрацездатні батьки.

  Ці категорії успадковують незалежно від змісту заповіту половину частки, яка належала б їм за законом в разі відсутності заповіту (обов’язкова частина).

  Хто до них належить:

Малолітні діти — вік до 14 років;
Неповнолітні діти — вік до 18 років;
Непрацездатні — чоловіки віком понад 60 років, жінки старше 55 років, інваліди першої, другої і третьої групи.

Як оформити спадщину

  Всі спадкоємці, які претендують на отримання спадщини, повинні не пізніше 6 місяців з дня смерті спадкодавця звернутися до нотаріуса і заявити про свої права. Якщо хтось із спадкоємців не зробить цього, то по закінченні терміну на прийняття спадщини він буде вважатися що не прийняв спадщину.

  Нотаріус відкриває спадкову справу і після закінчення 6-місячного терміну видає спадкоємцям свідоцтва про право на спадщину за законом, або за заповітом. З цього моменту спадкоємець стає власником своєї частки нерухомості і може розпоряджатися нею.

Чи можна прийняти спадщину, якщо пропущений термін

  Якщо пропущено строк, то прийняти спадщину можна. Але є можливість встановити додатковий термін на прийняття спадщини або отримати відмову спадкоємців на прийняття спадщини.Якщо є спадкоємці і вони не заперечують проти прийняття спадщини спадкоємцем, який пропустив строк, то зробити це дуже просто. З їх згоди спадкоємець пише заяву у нотаріуса і вступає в спадок нарівні з усіма.

  Якщо спадкоємців немає або вони не дають згоди, то можна звернутися до суду із заявою про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини. Потрібно вказати причини, за якими було пропущено строк. Якщо суд визнає причини поважними, то його рішенням буде встановлено додатковий строк для прийняття спадщини.

 Тут слід зауважити, що другий раз звернутися до суду з приводу встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, спадкоємець вже не зможе. Тому, потрібно вкластися в зазначений термін і все оформити вчасно.

Проблеми при оформленні спадщини

В  сі спадкоємці, які претендують на отримання спадщини, повинні не пізніше 6 місяців з дня смерті спадкодавця звернутися до нотаріуса і написати заяву про згоду прийняти спадщину.

Як можна розпоряджатися отриманими спадщиною

Отримавши в спадок нерухомість, спадкоємець має право розпоряджатися своєю часткою на власний розсуд.

Він може сам проживати в квартирі, може здати в оренду іншим людям, подарувати, закласти, обміняти або продати належну йому частину.

 

 

 

                                                                                                  Прес-служба суду