flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

РОБОТА СЕКРЕТАРЕМ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ ЗАРАХОВУЄТЬСЯ В СТАЖ У СФЕРІ ПРАВА

10 жовтня 2018, 14:57

Робота у сфері права залежить від вимог до освітньо-кваліфікаційного рівня, а не від характеру виконуваних посадових обов'язків

Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що хоча на посаду секретаря судового засідання призначаються особи, що мають вищу освіту за фахом "Правознавство" і освітньо-квалкваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста, робота на посаді секретаря судового засідання з моменту отримання рівня спеціаліста або магістра підлягає зарахуванню в стаж роботи в області права.

Правова позиція міститься в постанові ВС від 21 серпня у справі № 800/540/17(№ 11-321асі18), з якою можна ознайомитися у Verdictum. До 12 жовтня ви можете придбати Verdictum за вигідною ціною.

ВС визнав протиправним рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокуратури щодо недопуску скаржника до іспиту через нібито відсутність необхідного стажу.

Велика Палата, проаналізувавши посадові інструкції секретаря судового засідання суду у взаємозв'язку із законодавчим визначенням поняття "стаж роботи в області права", окремо пояснила, що характер виконуваних посадових обов'язків ("суто технічні", "не пов'язані з розробкою або застосуванням норм права"), враховуючи положення частини першої статті 27 Закону про прокуратуру за умови наявності в особи, яка працює за спеціальністю «Правознавство», вищої юридичної освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра, не впливає на необхідність зарахування стажу роботи особи на такій посаді до стажу роботи в галузі права.