flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ІНФОРМАЦІЯ ПРЕДСТАВНИКАМ МАС-МЕДІА!

29 листопада 2013, 14:26

 

 ІНФОРМАЦІЯ ПРЕДСТАВНИКАМ МАС-МЕДІА!

             Повне та оперативне інформування громадськості про хід розгляду соціально значущих справ та справ, які мають суспільний резонанс – це важлива суспільна функція, виконання якої повинно відбуватися на достойному рівні, дозволеними засобами та з використанням правдивої інформації, яка не створить перепон поточному судовому розгляду та не порушить права учасників судових процесів, що тривають.

Мостиський районний суд Львівської області нагадує представникам засобів масової інформації, які відвідують приміщення суду, про необхідність дотримування певних правил поведінки в суді, процесуальних вимог і порядку, передбачених законодавством та загальноприйнятих морально-етичних норм.

Кримінальне провадження в судах усіх інстанцій здійснюється відкрито. На судовому розгляді кримінальної справи в закритому судовому засіданні можуть бути присутні лише сторони та інші учасники кримінального провадження (ч. 2, 4 ст. 27 КПК України).

Закритий судовий розгляд цивільної справи допускається у разі, якщо відкритий розгляд може привести до розголошення державної або іншої таємниці, яка охороняється законом, а також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, з метою забезпечення таємниці усиновлення, запобігання розголошенню відомостей про інтимні чи інші особисті сторони життя осіб, які беруть участь у справі, або відомостей, що принижують їх честь і гідність

Проведення в залі судового засідання фото і кінозйомки, відео, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню допускаються на підставі ухвали суду за наявності на це згоди осіб, які беруть участь у справі (ч. 8 ст.  8 ЦПК України, ч. 8 ст. 12 КАС України), що приймається з урахуванням думки сторін та можливості проведення таких дій без шкоди для судового розгляду (ч. 6 ст. 27 КПК України).

 УВАГА!!! Для здійснення фото і кінозйомки, відео, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню представникам ЗМІ потрібно звернутися із КЛОПОТАННЯМ до головуючого судді у справі.

При цьому знімати в залі судового засідання ДО надання судом відповідного дозволу НЕ МОЖНА!

 

Перед початком судового засідання можна налаштувати апаратуру, але ввімкнути її дозволяється після оголошення судом ухвали про дозвіл фото- та відео зйомки. Клопотання про фото- та відео зйомку розглядається на початку судового засідання.

           Звертаємо увагу на особливості фото- і відео зйомки у приміщенні суду, де знаходяться відвідувачі в очікуванні інших судових засідань. Відповідно до ст. 307 Цивільного кодексу України фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку за її згодою. Фізична особа, яка погодилась на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя.

Мостиський районний суд Львівської області наголошує, що неупередженість і незалежність судового розгляду надто великою мірою залежить від надання через ЗМІ інформації про судові процеси по справах, які мають суспільний резонанс. Висловлюємо сподівання, що викладена інформація сприятиме представникам мас-медіа у виконанні ними своїх професійних обов’язків в частині оприлюднення відомостей, отриманих під час розгляду справ судом.