flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НАЙГОЛОВНІШЕ ЗА ТИЖДЕНЬ:

09 січня 2018, 10:38

Підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму

  З 1 січня 2018 року мінімальна зарплата в Україні встановлена на рівні 3723 гривні. Водночас у Законі про Держбюджет-2018 передбачено, що за результатами першого півріччя уряд повинен розглянути можливість підвищення «мінімалки» до 4200 гривень.

 Водночас збільшився і прожитковий мінімум. З 1 січня 2018 року його розмір для працездатних осіб становить 1762 гривні, для дітей до 6-ти років – 1492 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 1860 грн, для непрацездатних осіб – 1373 грн.

  Зростання прожиткового мінімуму для працездатних осіб вплинуло на розміри судового збору, єдиного податку, штрафів, аліментів, плату за адмінпослуги та посадові оклади працівників правоохоронних органів, прокуратури, суддів, які відповідно зросли.

  При цьому із зростанням мінімальної зарплати до 3723 грн підвищився і розмір єдиного соціального внеску. З 1 січня 2018 року мінімальний ЄСВ становить 819,06 грн.

Також зростання «мінімалки» вплинуло і на зростання штрафних санкцій за порушення трудового законодавства.

Нові ставки судового збору

  З 1 січня 2018 року через зростання прожиткового мінімуму підвищились і ставки судового збору.

  Так, судовий збір за подання позову майного характеру для громадян та ФОП тепер становить не менше 704 гривень, а для юросіб - від 1762 гривень.

За позов немайного характеру судовий збір для громадян та ФОП також підвищився до 704 гривень та для юросіб - до 1762 грн.

Щодо вирішення сімейних спорів у судах, то за позов про розірвання шлюбу та поділ майна тепер потрібно сплатити не менше 704 гривень.

Також збільшуються ставки і за отримання документів у судах. Так, за подання заяви про видачу судового наказу тепер доведеться сплатити 176 гривень, а заяви про його скасування - 88,1 гривень.

  За видачу дубліката судового наказу або виконавчого листа та за видачу в електронному вигляді копії судового засідання судовий збір становить 52,9 грн.

Повторна видача копії судового рішення, видача копії рішення суду особі, яка не брала участь у судовому засіданні щодо неї, а також виготовлення копій документів, долучених до справи, коштує відтепер 503 грн.

Зміни у пенсійному законодавстві

  З 1 січня 2018 року для призначення пенсій збільшився розмір страхового стаж у, а розмір показника оцінки страхового стажу зменшується.

  З 1 січня 2018 року по 31 грудня 2018 року у 60 років вийти на пенсію зможуть громадяни, які мають не менше 25 років страхового стажу.

  У разі відсутності 25 років страхового стажу, право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 63 роки мають особи за наявності страхового стажу від 15 до 25 років. Ця норма діятиме по 31 грудня 2018 року.

  З 1 січня 2018 року по 31 грудня 2018 року при призначенні пенсії застосовується середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчислена як середній показник за 2016 та 2017 роки із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%.

  З 1 січня 2018 року для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати, що становить 1489 гривень, але не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, який з 1 січня 2018 році становить 1373 гривні.

Для пенсій, призначених після 1 січня 2018 року, мінімальний розмір пенсії за віком виплачується після досягнення особою 65 років. До досягнення цього віку таким особам може бути призначена державна соціальна допомога на умовах і в порядку, визначених Законом України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям".

  У разі відсутності, починаючи з 1 січня 2018 року, необхідного страхового стажу на дату досягнення пенсійного віку, пенсію за віком може бути призначено після набуття особою страхового стажу, який відтепер можна або докупити, сплативши пенсійні внески, або продовживши працювати.

  Якщо у особи не вистачає стажу, вона може піти до відділення Пенсійного фонду та укласти договір про те, що вона купує відсутні місяці. У такому разі сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

Зміни до Податкового кодексу

  З 1 січня набули чинності зміни до Податкового кодексу, які, за словами урядовців, мають полегшити ведення бізнесу:

до 2019 року скасовано податок на додану вартість і акциз на ввезення електромобілів в Україну;

звільнено від оподаткування вартість путівок, що не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати;

збільшено ставки екологічного податку на 11,2 відсотків;

запроваджено стимулюючі ставки рентної плати на видобуток природного газу у розмірі 12% та 6% залежно від глибини залягання для  нових свердловин із гарантуванням інвесторам незмінності цих ставок протягом  5 років;

запроваджена норма щодо  відшкодування шкоди за рахунок коштів державного бюджету завданої платнику податків незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю посадової або службової особи контролюючого органу та відповідальність такої посадової або службової особи в порядку регресу перед державою;

звільнено від оподаткування ввезення товарів у ручній поклажі або у супроводжуваному багажі на суму не більше 500 євро та вагою до 50 кг.

Також до Податкового кодексу внесено й інші зміни, однак вони набувають чинності пізніше.

Підвищився розмір адвокатського внеску та плата за подання скарг на адвокатів

  Рада адвокатів України встановила розмір щорічного внеску адвоката на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування в 2018 році у розмірі 1762 гривні.

  Розмір адвокатського внеску не може перевищувати прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого станом на 1 січня відповідного календарного року і є однаковим для всіх адвокатів.

  Внесок необхідно сплатити до 31 січня поточного року двома платежами, перерахувавши 70% від встановленого розміру щорічного внеску на поточний рахунок відповідної ради адвокатів регіону і 30% від встановленого розміру щорічного внеску на поточний рахунок Національної асоціації адвокатів України.

  Також Рада адвокатів України встановила плату за подання заяв до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури регіону та Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

  З 1 січня 2018 року плата за організаційно-технічне забезпечення розгляду заяв (скарг) щодо поведінки адвоката, яка може бути підставою для дисциплінарної відповідальності, скарг на рішення дисциплінарних палат кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури, а також скарг на дії чи бездіяльність кваліфікаційно- дисциплінарних комісій адвокатури становитиме один прожитковий мінімум для працездатних осіб, що дорівнює 1762 грн.

При цьому від плати за подання скарг звільняються:

заявники (скаржники), які мають відповідні пільги щодо звільнення від оплати судового збору та визначені Законом України «Про судовий збір»;

органи адвокатського самоврядування, їх робочі органи (комітети, центри, комісії та ін.);

суди, що звертаються з заявами (скаргами) щодо поведінки адвоката, яка може бути підставою для дисциплінарної відповідальності в рамках, наданих їм повноважень процесуальним законодавством України;

особи, які перебувають у місцях позбавлення, обмеження волі, місцях тимчасового тримання або під вартою, якщо заява (скарга) подана через установу, в якій перебуває скаржник.

Для адвокатів БВПД змінилася оплата праці

  З 1 січня 2018 року розмір оплати за годину роботи адвоката за надання правової допомоги становить 5 відсотків розміру прожиткового мінімуму

  Водночас у разі, якщо відповідна стадія провадження чи процесу або остання дія адвоката в межах виконання доручення центру завершилася до 1 січня 2018 року, оплата за годину роботи такого адвоката здійснюється у розмірі, встановленому у 2017 році (2,5 відсотка прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на момент подання адвокатом акта), оскільки послуги адвокатом в цьому випадку надавались до 2018 року. 

  Крім того, обмежено розмір винагороди адвоката за надання безоплатної вторинної правової допомоги на окремій стадії провадження чи процесу тридцятьма розмірами прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на момент подання адвокатом акта (що станом на сьогодні становить 52 860 грн), а у разі якщо тривалість стадії провадження чи процесу становить понад один рік – п’ятдесятьма такими розмірами (що станом на сьогодні становить 88 100 грн).

Українське право