flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закон і Бізнес N 38/2018. Анонс публікацій

24 вересня 2018, 17:11

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 38. 22 вересня - 28 вересня 2018 року.


На розгляд парламенту представлений проект нової редакції закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Його автори переконують, що документ спрямований на захист прав адвокатів і містить прогресивні інструменти. Чи відповідає таке твердження дійсності? Про те, чому із прийняттям закону може погіршитись якість захисту інтересів людини і громадянина, розповідає адвокат, голова комітету антикорупційної політики та комплаєнсу при Національної асоціації адвокатів України, заступник голови Ради адвокатів Луганської області, к.ю.н. Олександр ГОТІН.

 

Юрій Крайняк, напевне, один із найбільш відомих українських юристів, якому вдається суміщати посаду керуючого партнера юридичної компанії, законотворчу роботу та при цьому активно практикувати. Про те, як він цього досяг, «ЗіБ» вирішив дізнатися в Юрія напередодні 15-річчя Jurimex. Докладніше — у матеріалі «Традиційна правозастосовна діяльність без будь-яких домішок сьогодні здебільшого залишається тільки в підручниках».

 

Плоди реформи судді мали б зібрати вже наступного року. Адже профільний закон передбачає підвищення посадових окладів для суддів місцевого та апеляційного рівня. Проте

Уряд вирішив, що нинішній розмір винагороди достатній для забезпечення незалежності Феміди, і навіть передбачив, що зростання прожиткового мінімуму не повинне впливати на доходи працівників державних органів. Про те як розділений держбюджет на судову систему, читайте у матеріалі «Економія на підвищенні».

 

Визначилися всі претенденти на посади у Вищому антикорупційному суді. Серед них є і представники місцевої влади, і досвідчені фахівці. Судячи з попереднього відбору до Верховного Суду, можна сказати, що якась частина не пройде навіть «конкурсу документів». Хто проявив бажання боротися із корупцією,  читайте у статті «Кон’юнктура кандидатур».

 

Третейський напрям поступово наближається до міжнародних стандартів, у тому числі завдяки тому, що кожного року до Києва приїжджають визнані прихильники арбітражних процесів. Такі зустрічі з українською правничою елітою перетворюються на довгоочікувані події, а ще й на платформу для обговорення необхідних реформ. Про міжнародні тренди від професійних посередників та відомих радників читайте у матеріалі «В океані арбітражу».

 

Розлючений керівник, якого звільнили через реорганізацію, перетворив своє життя в судову тяганину. Навіть поновлення на посаді не допомогло: захопившись боротьбою за справедливість, він забув про мету, якої хотів досягти. Докладніше — у матеріалі «Посада, якої нема».

 

Щойно в провадженні суду опиняється позов проти якогось чиновника, пристрасті розпалюються не на жарт. На захист кидаються громадські організації, журналісти, під установами проводяться мітинги. Про те як ВРП нагадала місцевій раді, що не годиться ображати Феміду, а від ГПУ зажадала щомісячних звітів, читайте у статті «Посягання словом. І ділом».

 

Судово-правова реформа триває з 1992 року. Легіони реформаторів змінювали один одного, проте хура українського правосуддя й досі там: у хаосі й протиріччях, протистоянні видів юрисдикції, боротьбі за міфічне верховенство права. Бо судова реформа в Україні нескінченна в часі й безглузда за суттю. ВАСИЛЬ ЮРЧЕНКО, суддя Вищого адміністративного суду у відставці розповів про українську реформаторську традицію, яка полягає у витрачанні грошей. Читайте про це у статті «Гарно виглядає, та не літає».

 

Менше половини від українців скористалися можливістю стати власниками сільськогосподарських угідь. Зокрема, через відмову в дозволі на розроблення проекту землеустрою щодо відведення ділянки. Що необхідно знати для звернення із заявою про отримання такого дозволу і як складається практика судового оскарження відмов? Як отримати земельну ділянку, і куди скаржитись у разі відмови

Розповіла ІРИНА ПОЧЕРНЯК, адвокат Oleh Rachuk Law Firm у статті «Безкоштовні гектари».

 

Підвищення стандартів, покращення відносин, оптимізація структури — традиційні, але загальні речі, якими останнім часом пояснюються реформи. Першим у тренді покращень для адвокатури можна назвати встановлення «неприпустимості зловживання процесуальними правами». І це не єдина мета, заради якої переписується профільний закон. Про недоліки профільного закону розповів ОЛЕКСАНДР ДРОЗДОВ, голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, президент Спілки адвокатів України у статті «Адвокатів зможуть карати за надто активний захист і не пускати в суд без клієнта».

 

 У МОЗ обіцяють швидко видавати ліцензії, але садити за ґрати ескулапів, які допускають професійні огріхи

Основною метою медичної реформи є покращення якості медичних послуг. Для цього в профільному міністерстві пропонують запровадити ліцензування та страхування професійної діяльності лікарів, а також покласти на ескулапів особисту відповідальність за помилки та недогляд. Детальніше про медичну реформу читайте у матеріалі «Дозвіл на лікування».

Нардепи дедалі частіше переймаються захистом прав фізичних та юридичних осіб під час досудового розслідування. Чергова законодавча ініціатива пропонує серед іншого унормувати підстави для вилучення техніки, мобільних телефонів і розширити коло осіб, які можуть оскаржити проведення обшуку. Однак основним її недоліком є те, що зміни здебільшого стосуються наслідків порушень, а не усувають їх причини.  Як захистити від необґрунтованого вилучення майна розповів ІГОР КОЛЕСНІК, адвокат, юрист ІГОР КОЛЕСНІК, адвокат, юрист GOLAW

Джерело: Закон і Бізнес