flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закон і Бізнес N 2/2019. Анонс публікацій

22 січня 2019, 11:35

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 2. 19 січня- 25 січня 2019 року.


Серед кількості кваліфікаційних оцінювань хтось убачає терни, а хтось — повторення однієї і тієї ж процедури. Адже судді, які сходять з дисциплінарної доріжки, відразу беруть на себе подвійний тягар оцінювання. Чи ні? Про те, скільки разів пересічний законник може потрапити під приціл Вищої кваліфікаційної комісії суддів і чому дехто не витримує випробування практичним завданням, розповів заступник голови ВККС, голова кваліфікаційної палати, суддя у відставці Станіслав ЩОТКА.

 

Новий 2019 рік у сфері судочинства вирізнився новинами, де неодноразово згадується громадська рада міжнародних експертів, яка активно розпочала свою діяльність. І розпочала, на жаль, з ігнорування законодавства. Про роботу ГРМЕ розповіли АННА МАРТИНЕНКО, адвокат АК «Кравець і партнери» та РОСТИСЛАВ КРАВЕЦЬ, старший партнер АК «Кравець і партнери» у статті «Диктат суб’єкта з невизначеним статусом».

 

Законотворці погоджуються з необхідністю закріплення за адвокатами виключного права на представництво інтересів осіб у суді. А от голосувати за профільний закон не поспішають. Докладніше про це читайте у матеріалі «А руки не доходять».

 

Етап самовисування кандидатів у члени Вищої ради правосуддя збігся в часі з новорічними святами. Тож не дивно, що кількість тих, хто подав весь пакет документів і, відповідно, був визнаний претендентом на дві посади у Раді за квотою адвокатів, виявилася незначною. Чим кандидати обґрунтовують своє бажання стати або залишитися членом ВРП, читайте у статті «Досвід — на вагу посади».

 

Майбутня вакансія члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів викликала ще менший ажіотаж, ніж крісло у Вищій раді правосуддя. За неї посперечаються тільки 2 кандидати. Теоретично. Хто претендує до ВККС, читайте у матеріалі «За браком згоди».

 

За перші 5 засідань члени громадської ради міжнародних експертів зажадали проведення спільних зібрань стосовно 49 претендентів до Вищого антикорупційного суду зі 113, які залишилися в наявності. Що ж викликало перестороги в іноземців щодо доброчесності кандидатів? Що в міжнародних експертів викликає сумніви в доброчесності кандидатів, читайте у статті «Одна година з радою».

 

Усі «диверсії», що відбувалися під час 8 офіційних конкурсів до новоутворених і діючих судів, викликають недовіру громадськості. Щоб розсекретити процес оцінювання, Вища кваліфікаційна комісія суддів підняла завісу над процедурою, показавши, як виглядають роботи кандидатів. Докладніше про процес виставлення балів читайте у статті «Інкогніто у ВККС».

 

Законник ужив заходів забезпечення адміністративного позову й заявив самовідвід. Але після того, як справа потрапила в інший суд, він виніс ще одну ухвалу у справі, якою скасував попередню. Згодом з’ясувалося, що позов був не адміністративним, а цивільним. Про те, як володар мантії дістав догану за те, що спершу заблокував роботу лікарні, а потім скасував таке рішення, читайте у матеріалі «Покарання за поступливість».

 

Конфлікт на засіданні зашкодив усім. Бабуся активіста померла від сорому, що її внук опинився у в’язниці, а кар’єра законниці, яка його туди відправила, мало не закінчилася. Про те, як активіст зажадав помсти за два тижні, проведені за ґратами читайте у статті «Арешт за відеозйомку».

 

Якщо діти зареєстровані в помешканні після укладення договору іпотеки, вони набувають права користування житлом як члени сім’ї власника й за ними зберігається це право протягом часу перебування будинковолодіння в іпотеці. На цьому в постанові від 27.12.2018 наголосив Верховний Суд. Докладніше про постанову суду — читайте у матеріалі  «Квартира за віком».

 

Коли адвокату ставлять за провину порушення етичних правил, органи самоврядування зобов’язані перевірити такі відомості, вивчити фактичні обставини та за наявності підстав притягнути правника до відповідальності. Але така процедура є надмірно складною. Чому? Чому можна безболісно відмовитися від порушення дисциплінарної справи проти адвоката, розповів ВІКТОР ВОВНЮК, адвокат, керівник секретаріату ВКДКА, для журналу «Український адвокат» у статті «Зайвий фільтр».

 

Влітку 2018 року різного роду «антикорупціонерів» стривожило подання 56 народних депутатів до Конституційного Суду щодо неконституційності окремих положень закону, який регулює діяльність АРМА. Мовляв, серед підписантів є кілька нардепів, чиє майно передане агентству в управління. Проте якщо глянути на подання більш уважно, то віднайти там конфлікт інтересів дуже важко, а от окремі нюанси роботи нацагентства і справді викликають запитання, особливо в розрізі судової практики. Про співвідношення діяльності національного агентства та судового захисту «непорушного» права власності, читайте у статті ««Непрозора» АРМА».

 

Загальний спад економіки істотно позначився на юридичному ринку, і, доки одні компанії об’єднувалися, інші — демпінгували ціни. Однак маркетологи стверджують, що попит на юридичні послуги й досі великий, а в зменшенні кількість замовлень винні неякісні послуги та погана реклама. Уому репутація адвоката важливіша за його знання, розповіли експерти у матеріалі «Бренд, який багато вирішує».

Джерело: "Закон і Бізнес"