flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Онлайн суд, як одна з форм "електронного суду" чи самостійна структура? Голова ДСА України зустрівся з експертами Програми USAID "Нове правосуддя"

30 січня 2018, 11:05

24 січня 2018 року Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк провів робочу зустріч з представниками Програми USAID "Нове правосуддя", під час якої обговорено досвід Канади із запровадження онлайн суду.

Експерт Програми USAID "Нове правосуддя" Шеннон Солтер, яка очолює онлайн суд у канадській провінції Британська Колумбія, презентувала його роботу.

Шеннон Солтер, розповідаючи про особливості роботи онлайн суду, зазначила, що за півтора роки роботи судом було розглянуто п'ять тисяч малозначимих спорів, а в законодавстві провінції чітко прописано, що онлайн суд розглядає спори, вартість яких не перевищує п'ять тисяч канадських доларів. Це означає, що до цієї категорії автоматично потрапляють спори між сусідами, заборгованість, виконання контрактів, легкі тілесні ушкодження, працевлаштування, повернення власності тощо. За словами експерта Програми USAID "Нове правосуддя" за аналогічною схемою вже почали працювати онлайн суди в американських штатах Юта та Мічіган, а в Європі такий онлайн суд успішно реалізовують в Нідерландах.

Керівник Програми USAID "Нове правосуддя" Девід Вон зазначив, що зустріч, де презентовано діючий проект онлайн суду, є надзвичайно актуальною у світлі як судової реформи загалом, так і запровадженні електронного судочинства зокрема.

"Результати, які Ви представили, виглядають досить вражаюче і ми будемо раді перейняти такий досвід, разом з тим, в українському законодавстві, особливо з прийняттям нових процесуальних кодексів, передбачено механізми, котрі дозволяють застосовувати спрощений варіант розгляду справ через наказне провадження. Зрозуміло, що долучення до спрощеного  розгляду справ онлайн суду дозволить не тільки полегшити доступ до правосуддя, а й зекономити значні бюджетні кошти", - сказав Зеновій Холоднюк.

Голова ДСА України також поінформував експерта про етапи судової реформи, що триває в Україні, та окреслив головні завдання над вирішенням яких працює Державна судова адміністрація України.