flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Реалії сьогодення - ЕЛЕКТРОННИЙ СУД

06 березня 2018, 10:55

  2 березня 2017 року, на базі Київського районного суду м. Одеси пройшов тренінг «Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства» для суддів та працівників апаратів судів».

  Організатором заходу виступила ГО «Асоціація слідчих суддів України» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Участь в заході взяли представники  Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Рівненської областей. Від Мостиського районного суду Львівської області участь у даному заході взяли суддя Христина Гладишева, помічник судді Юрій  Гринда та головний спеціаліст з ІТ Микола Возняк.  

IMG_3508.jpg

Всім учасникам даного заходу були вручені сертифікати.

 IMG_4038.jpg IMG_4036.jpg 

Приємно усвідомлювати те, що ми з вами живемо у прогресуючому суспільстві, яке з кожним днем прагне удосконалюватись у всіх сферах. Звичайно, така тенденція не оминає правосуддя в цілому.

Судова система не відстає від технічного прогресу і робить спілкування із громадянами більш зручним і комфортним. Сьогодні учасники судових процесів завдяки системі «Електронний суд» мають змогу значно заощадити свій час та гроші. А судді та працівники апарату завжди сприяють цьому.

Проте звертаємо увагу громадян, що на сьогоднішній день в судах України діють лише окремі елементи підсистеми «Електронного суду»:

  • сплата судового збору online,
  • отримання інформації про етапи проходження справи в суді за допомогою офіційного веб-порталу «Судова влада України»,
  • можливість одержання судових повісток за допомогою SMS-інформування, а копій судових рішень - електронною поштою,
  • доступ до текстів судових рішень через Єдиний державний реєстр судових рішень,
  • проведення судових засідань у режимі відеоконференції.

В той же час, наказами Державної судової адміністрації України створюються пілотні суди щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу. Мостиський  районний суд Львівської області на даний час до списку пілотних суддів не входить.

Одночасно повідомляємо, що положеннями нових процесуальних кодексів передбачається запровадження у судах Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі-ЄСІТС).

Передбачається, що ЄСІТС покликана забезпечувати обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, фіксування судового процесу,  участь учасників судового процесу в судовому засіданні в режимі відеоконференції. Для цього потрібно буде зареєструвати свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС .

Зокрема, кодексами передбачено, що ЄСІТС почне функціонувати через 90 днів із дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС.

До початку функціонування ЄСІТС, суд продовжує розглядати справи за матеріалами у паперовій формі.

На даний час процесуальні документи в електронному вигляді можуть бути надіслані судом учасникам судового процесу лише після їх реєстрації в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, кримінального провадження на офіційному веб-порталі "Судова влада України" (Тимчасовий регламент надсилання судом електронних документів учасникам судового процесу, кримінального провадження, який затверджений наказом ДСА України від 07 листопада 2016 року № 227).

Прес-служба суду