flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Внесено зміни до процедури перевірки кандидата на посаду судді

13 серпня 2018, 09:17

Зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», які набрали чинності з 5 серпня 2018 року, вносять зміни до окремих засад діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Зокрема, змінено процедуру проведення перевірки кандидатів на посаду судді. У разі, якщо проведення перевірки відомостей здійснюватиметься шляхом безпосереднього доступу до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування, запити до відповідних органів не надсилаються.

Окрім того, зі Закону виключено положення, відповідно до якого кандидати на посаду судді мали право знайомитись з інформацією отриманою ВККС стосовних них, надавати відповідні пояснення, спростовувати та заперечувати таку інформацію.

Також визначено, що за спеціальною процедурою призначатимуться не лише судді вищого спеціалізованого суду або Верховного Суду, але і судді апеляційного суду.

Змінено положення про зупинення кваліфікаційного оцінювання, а саме – у разі повідомлення підозри про вчинення кримінального правопорушення не лише судді, але й кандидата на посаду судді, ВККСУ має право зупинити проведення кваліфікаційного оцінювання цього судді або кандидата до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.    

Тепер ВККСУ у пленарному складі зможе переглядати рішення, прийняті палатою чи колегією, щодо результатів виконаного учасником іспиту практичного завдання.

Дисциплінарне стягнення у вигляді переведення судді до суду нижчого рівня не застосовуватиметься до судді вищого спеціалізованого суду. Також у порядку дисциплінарного стягнення не допускатиметься переведення судді до судді вищого спеціалізованого суду.

Визначено, що суддівське самоврядування, яке здійснюється через збори суддів місцевого суду, апеляційного суду, вищого спеціалізованого суду, також здійснюватиметься через збори апеляційної палати вищого спеціалізованого суду.

Джерело: ukrainepravo.com