flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд публікує черговий огляд практики ЄСПЛ

13 вересня 2019, 09:20

Черговий (тридцятий) огляд практики Європейського суду з прав людини за період з 02.09.2019 по 06.09.2019 містить одне рішення проти України – RELIGIOUS COMMUNITY OF JEHOVAH’S WITNESSES OF KRYVYI RIH’S TERNIVSKY DISTRICT v. UKRAINE та низку інших цікавих справ, що заслуговують на увагу.

Зокрема, у справі THEODOROU AND TSOTSOROU v. GREECE ЄСПЛ констатував порушення статті 12 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (право на шлюб) з огляду на те, що національні органи влади визнали недійсним шлюб заявників. Причиною для такого рішення послугувала набута ступінь сімейної спорідненості пари, що виникла унаслідок попереднього шлюбу заявника із сестрою заявниці.

У справі CASE OF OLEWNIK-CIEPLIŃSKA AND OLEWNIK v. POLAND ЄСПЛ констатував порушення статті 2 Конвенції (право на життя), оскільки держава не забезпечила належного розслідування викрадення близького родича заявників та не запобігла його вбивству. Розслідування злочину спричинило відставки високопосадовців, хвилю звільнень в органах прокуратури та пенітенціарної служби. Більше того, у 2009 році Сейм (нижня палата парламенту) також створив парламентський слідчий комітет, який розслідував дії поліції, прокуратури, органів публічної влади та інших осіб, ймовірно причетних до злочину.

Джерело: Верховний Суд