flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виконання судових рішень – передумова довіри з боку громадян

29 березня 2018, 10:29

Таке переконання висловив голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, вітаючи учасників круглого столу на тему «Виконання рішень Європейського суду з прав людини у справах «Юрій Миколайович Іванов проти України» та «Бурмич та інші проти України»: необхідні заходи загального характеру», який відбувся 27 березня 2018 року.

Голова КАС ВС привітав учасників заходу від імені Верховного Суду і зазначив, що судді з великою повагою ставляться до рішень ЄСПЛ, оскільки для них це є джерелом права. На думку Михайла Смоковича, стадія виконання судових рішень – найголовніша складова судового процесу. «Чим більше ми будемо прикладати зусиль до виконання судових рішень, тим більше буде довіри до судової влади з боку громадян», – наголосив він.

Під час круглого столу було презентовано Концепцію вирішення проблемних питань, пов’язаних з виникненням заборгованості держави за рішеннями судів.

Також у ході заходу учасники обговорили такі питання:

  • виконання рішень національних судів як необхідний елемент доступу до справедливого правосуддя;
  • окремі питання невиконання рішень національних судів в Україні;
  • перспективи вдосконалення механізмів виконання рішень судів в Україні;
  • досвід держав-членів Ради Європи щодо забезпечення повного та своєчасного виконання рішень національних судів, ухвалених проти держави.

Участь у заході взяли, зокрема, Генеральний директор Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістос Джакомопулос, Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, Уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина, Голова підкомітету з питань виконання рішень ЄСПЛ Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслан Сидорович, Голова Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Женев’єв Майєр, начальник відділу Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Павло Пушкар.

Організатори заходу – підкомітет з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, Міністерство юстиції України та проект Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини», що фінансується Фондом з прав людини.

Джерело: Верховний Суд